Met de toenemende populariteit van FreeSync 2 en G-SYNC HDR, vraag je je misschien af: is een HDR-monitor de moeite waard om tegenwoordig te gamen? In deze handleiding beantwoorden we die vraag voor je.
DoorSamuel Stewart 10 januari 2022
Antwoord:
HDR is zeker de moeite waard op een beeldscherm, zolang afbeeldingen uw primaire zorg zijn .
De meeste high-end monitoren ondersteunen dit, samen met een aantal middenklasse monitoren. HDR wordt echter nog niet door zoveel games ondersteund en ook niet door TN-panelen.
De term HDR zweeft al een tijdje rond in de gamewereld, maar pas sinds kort kwamen er monitoren beschikbaar voor de gemiddelde consument die echte HDR kunnen weergeven.
Dus, wat is HDR? Is het de investering waard? Moet je HDR voorrang geven boven een hogere resolutie?
Al die vragen hebben we hieronder voor je beantwoord.
InhoudsopgaveTonen
Wat is HDR?

De afkorting HDR staat voor hoge dynamische afstand . Deze term wordt al geruime tijd in de fotografie gebruikt en heeft één enkel doel: afbeeldingen weergeven met een zo realistisch mogelijke belichting.
Hoe bereikt het dat?
In wezen verbetert HDR het contrast tussen lichte en donkere gebieden, terwijl het ook de verlichting en het uiterlijk van de weergegeven kleuren verbetert. Het doet dit op een manier die bedoeld is om kleuren er levendiger uit te laten zien en beter te laten lijken op hoe je ze in het echt zou zien.
Het resultaat is een veel levendiger beeld dat je gemakkelijk zou kunnen verwarren met een levensechte scène , zelfs als het in-game wordt weergegeven.
HDR-hardware- en softwarevereisten

HDR vereist geen een stevige GPU , ondanks wat je misschien denkt. Nvidia GPU's vanaf de GTX 950 en later ondersteunen HDR, net als de AMD GPU's vanaf de R9 380 en later.
Wat belangrijker is om in gedachten te houden is de poorten , zoals de vroegste versies van HDMI en DisplayPort die HDR ondersteunen, zijn HDMI 2.0 en DisplayPort 1.4 . Anders dan dat, moeten monitoren een IPS- of een VA-paneel hebben, aangezien TN-panelen geen HDR ondersteunen.
Verder op de software voorkant, Windows 10, de PlayStation 4 (normaal, Slim en Pro) en de Xbox One (normaal, S en X) ondersteunen allemaal HDR.

Op ramen , hoeft HDR alleen te worden ingeschakeld in de Scherminstellingen menu, dat u kunt bereiken door met de rechtermuisknop op het bureaublad te klikken en het te selecteren in het vervolgkeuzemenu. De HDR-optie verschijnt alleen als er een beeldscherm is aangesloten dat daadwerkelijk HDR ondersteunt. Wat consoles betreft, het is vrijwel dezelfde deal - navigeer gewoon naar de weergave-instellingen van uw console en schakel HDR in.
Maar houd er rekening mee dat niet alle games ondersteunen HDR . In Windows zullen degenen die dat wel doen de optie weergeven om HDR in te schakelen zodra de optie is ingeschakeld in Windows, terwijl consolegames dit laten zien als de console een HDR-scherm detecteert. Natuurlijk moet de game die je speelt of de inhoud die je bekijkt HDR ondersteunen als je de voordelen van deze technologie wilt benutten.
Is HDR beter dan QHD- of UHD-resoluties?

Nu, de vraag die sommigen zichzelf onvermijdelijk zullen stellen: moet je HDR kiezen in plaats van een hogere resolutie?
Dat is een beetje moeilijk te beantwoorden. Beide dragen bij aan de kwaliteit van afbeeldingen, maar ze doen dit op hun eigen, onderling niet-gerelateerde manieren. Hogere resoluties verhogen de scherpte, verminderen aliasing en geven het beeld een gevoel van diepte, terwijl HDR het contrast en de belichting een ongekend vleugje realisme geeft.
Echter, gezien het feit dat veel van high-end en zelfs mid-range monitoren ondersteuning van HDR vandaag, het is onwaarschijnlijk dat u tussen de twee zult moeten kiezen. Houd er rekening mee dat het draaien van games met een hogere resolutie vereist meer GPU-vermogen, terwijl HDR de prestaties in het minst niet zal beïnvloeden.
Dus de vraag die je jezelf moet stellen bij het kopen van een HDR-compatibele monitor is: welke panelen ondersteunen HDR ?
IPS versus VA versus TN

Zoals u waarschijnlijk al weet, gebruiken moderne monitoren ofwel IPS ( in-plane schakeling ), VA ( verticale uitlijning ) of TN (twisted nematic) panelen. De drie verschillen op een aantal manieren, maar het allerbelangrijkste, als het op dit onderwerp aankomt, is de bottom line: IPS en VA ondersteunen HDR, terwijl TN dat niet doet.
Afgezien daarvan zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee technologieën als volgt:
- IPS ondersteunt pixel responstijden slechts zo laag als 4 ms, terwijl TN dit helemaal terugbrengt tot 1 ms.
- IPS ondersteunt verversingssnelheden tot 144 Hz, terwijl TN-panelen tot 240 Hz kunnen gaan.
- IPS-panelen hebben een betere kleurweergave.
- IPS-panelen bieden bredere kijkhoeken.
Wat VA betreft, het vormt een soort middenweg tussen de twee. Qua prestaties is het vergelijkbaar met een IPS-paneel, hoewel vaak tegen een lagere prijs. Bovendien doet een VA-paneel het eigenlijk beter dan een IPS-paneel als het gaat om contrast, hoewel het achterblijft met betrekking tot kleurnauwkeurigheid.
Dat gezegd hebbende, kunnen we het als volgt samenvatten: IPS is beter voor diegenen die de voorkeur geven aan visuals boven prestaties, TN is voor diegenen die elk voordeel willen dat ze kunnen krijgen in competitieve multiplayer, en VA is een goed en meestal kostenefficiënt compromis tussen visuals en prestaties.
Conclusie
Dat valt uiteindelijk niet te ontkennen HDR is hier om te blijven . Het is zeker geen voorbijgaande gimmick zoals stereoscopisch 3D was, en het is absoluut essentieel om in-game graphics dichter bij het echte leven te brengen - een doel waar de industrie al meer dan tien jaar naar streeft.
Dus, is een HDR-monitor de moeite waard? We zijn geneigd om ja te zeggen, hoewel schaarse ondersteuning zeker in gedachten moet worden gehouden bij het kopen van een. Onnodig te zeggen dat het hebben van een HDR-monitor het toekomstbestendiger maakt, maar als je alleen extra investeert om HDR te krijgen, wil je het misschien nog even uitstellen.
Bovendien kun je, zoals eerder vermeld, geen monitor krijgen die HDR combineert met een verversingssnelheid van 240 Hz en een responstijd van 1 ms, aangezien alleen TN-panelen dat soort prestaties voorlopig kunnen ondersteunen.