360Hz-monitoren tillen gamen naar een ander niveau. Maar zijn ze het geld echt waard? In dit artikel hebben we antwoorden voor je.
DoorSamuel Stewart 10 januari 2022
Antwoord:
Dingen zijn niet helemaal eenvoudig - er zijn genoeg ifs bij betrokken.
Een 360 Hz-monitor is de moeite waard als je vooral snelle competitieve games speelt en een pc-configuratie hebt die constant minimaal 300 frames per seconde kan leveren.
Overweeg ook waar je vandaan komt: als je nog steeds een 60Hz-monitor hebt, is het zeker de moeite waard om te upgraden naar een 360Hz-monitor, op voorwaarde dat je het kunt betalen.
Maar als je al een 144Hz- of 240Hz-monitor hebt, is het kopen van een 360Hz-monitor alleen de moeite waard als je het kleine visuele verschil daadwerkelijk kunt zien.
Als het om prestaties gaat, heb je hoogstwaarschijnlijk overwogen om te upgraden naar een 360Hz-gamingmonitor op het moment dat 's werelds eerste 360Hz-monitor in 2020 werd uitgebracht.
We snappen het: een monitor die een nog soepelere game-ervaring biedt dan 144Hz- en 240Hz-monitoren is zeker verleidelijk.
Maar is het echt de moeite waard, vooral gezien de hoge prijs? Dat hangt van meerdere factoren af. In dit artikel beschrijven we de voor- en nadelen van een 360 Hz-monitor om u te helpen zien of het het waard is voor u.
InhoudsopgaveTonen
Een snelle opfriscursus over verversingssnelheden
Gemeten in Hertz (Hz), is de verversingsfrequentie het aantal keren dat een monitor het weergegeven beeld per seconde opnieuw tekent. Een 60 Hz-monitor geeft bijvoorbeeld 60 keer per seconde een nieuw beeld weer, wat zich vertaalt naar een nieuw beeld elke 16,67 milliseconden.
Een hoge verversingssnelheid is praktisch nutteloos als u van plan bent uw pc voornamelijk te gebruiken voor basistaken zoals typen en internetten.
Maar voor pc-gaming maakt een hoge verversingssnelheid een enorm verschil. Het zorgt voor snelle overgangen tussen afbeeldingen, waardoor je sneller kunt reageren. Dit is vooral handig als je voornamelijk competitieve shooters speelt zoals Counter-Strike: Wereldwijd offensief en waarderen .
Yay: de voordelen van 360 Hz-monitoren

Een 360 Hz-monitor zorgt voor een soepelere game-ervaring, vooral als je voornamelijk first-person shooter-games, racegames en andere games met snel bewegende beelden speelt.
Omdat je monitor het beeld sneller ververst - elke 2,78 milliseconden, om precies te zijn - kun je sneller reageren op veranderingen op het scherm, waardoor je prestaties in games mogelijk verbeteren.
Hoewel het je niet van de ene op de andere dag in een goddelijke esports-speler zal veranderen, geeft het hebben van een 360 Hz-monitor je tenminste een voordeel aan de hardwarekant.
Als u op zoek bent naar een 360 Hz-monitor, maakt het u waarschijnlijk niet zoveel uit als de beeldkwaliteit wordt verlaagd, zolang u maar vlottere prestaties krijgt.
Goed nieuws: 360Hz-monitoren zijn al beschikbaar met IPS-panelen, die betere kleuren en bredere kijkhoeken bieden dan TN-panelen. Dit betekent dat je nog steeds een goede beeldkwaliteit krijgt bovenop een extreem hoge verversingssnelheid.
Nee: de nadelen van 360 Hz-monitoren

Helaas zijn er meer redenen waarom een 360 Hz-monitor voor de meeste mensen niet de moeite waard is, zelfs niet voor degenen die het geld hebben om op de nieuwste pc-technologieën te branden.
Eerst en vooral kunnen maar weinig mensen de verschillen zien tussen monitoren van 144 Hz, 240 Hz en 360 Hz. Het is gemakkelijk om het verschil te zien wanneer u een upgrade uitvoert van een 60Hz-monitor, maar niet zozeer als u afkomstig bent van een monitor met een toch al hoge verversingssnelheid.
Hier is een voorbeeld: A 240Hz-monitor tekent de afbeelding elke 4,17 milliseconden opnieuw. Dat is slechts een verschil van 1,4 milliseconden. Bij een 144Hz-monitor is het verschil 4,16 milliseconden.
Ja, die kleine verschillen in milliseconden zijn een groot voordeel voor sommige competitieve spelers. Maar voor de gemiddelde gamer zijn ze triviaal. Als je het niet kunt vertellen verschil tussen 144Hz en 240Hz , dan is het onwaarschijnlijk dat u de verhoogde vloeiendheid van een 360 Hz-monitor kunt waarnemen.
Ten tweede moet je specifieke spelvoorkeuren en een capabele pc hebben om echt te waarderen wat 360Hz-monitoren op tafel brengen.
Als je voornamelijk turn-based RPG's, strategiespellen en andere trage games speelt, dan is een 360Hz-monitor gewoon geldverspilling. Het is het meest gunstig voor competitieve games waar graphics minder belangrijk zijn.
Daarnaast moet je pc ook krachtig genoeg zijn om constant minimaal 300 frames per seconde te leveren. Het heeft geen zin om een 360 Hz-monitor te kopen als je pc amper 100 frames per seconde kan halen in de games die je normaal speelt.
Ten slotte zijn je opties nog steeds beperkt als je een 360 Hz-monitor wilt kopen, om nog maar te zwijgen van het feit dat je er minimaal $ 500 aan moet uitgeven - een hoge prijs voor de meeste mensen.
Het is geweldig dat de 360Hz-monitoren die momenteel verkrijgbaar zijn, beschikbaar zijn met IPS-paneeltechnologie. Maar uw schermgrootte en resolutie-opties zijn veel beperkter in vergelijking met 144Hz-monitoren, die een goede balans bieden tussen beeldkwaliteit, prestaties en prijs.
Moet je een 360 Hz-monitor kopen om te gamen?

Zoals aan het begin van dit artikel vermeld, zijn er genoeg ifs als het gaat om 360Hz-monitoren.
Speel je voornamelijk competitieve schietspellen en heb je een pc die krachtig genoeg is om constant minimaal 300 frames per seconde te produceren?
Geeft u prioriteit aan snellere prestaties boven beeldkwaliteit en vindt u het niet erg om veel geld uit te geven aan slechts een 1080p-scherm?
Zijn uw ogen gevoelig genoeg om de verhoogde gladheid waar te nemen die wordt geboden door monitoren met een hoge verversingssnelheid, zelfs als het verschil klein is?
Als je antwoord op alle vragen ja is, dan is een 360Hz-monitor zeker de moeite waard om te kopen.
Hetzelfde geldt als u van een oude 60Hz-monitor komt, maar overweeg: 144Hz-monitoren ten eerste omdat ze goedkoper zijn en beschikbaar zijn in meer opties. Als je al een 240Hz-monitor hebt, raden we aan om de upgrade voorlopig uit te stellen, omdat het verschil minimaal is.