IPS versus LED - wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen IPS en LED? Hier is een eenvoudige gids over deze twee technologieën. Lees verder om erachter te komen welke u moet kiezen.

DoorSamuel Stewart 10 januari 2022 IPS versus LED

Als u vandaag een monitor zou kopen, zou u onvermijdelijk een reeks verschillende acroniemen tegenkomen, en sommige zullen zeker een bron van verwarring zijn.

LED, IPS, LCD en TFT , zijn onder andere enkele namen die u vaak tegenkomt. Deze afkortingen hebben allemaal te maken met de weergavetechnologie van een monitor of tv.

Als je je afvraagt ​​wat de verschillen zijn tussen IPS- en LED-schermen, lees dan verder voor een eenvoudige uitleg.

InhoudsopgaveTonen

LCD begrijpen

Ips Led

Voordat we naar IPS en LED gaan, zou het goed zijn om een ​​basiskennis te hebben van wat momenteel de meest populaire flat-panel displaytechnologie is: LCD.

De overgrote meerderheid van de monitoren en tv's die u tegenwoordig kunt kopen, maken gebruik van LCD, wat staat voor LCD-scherm . Zoals de naam suggereert, deze technologie maakt gebruik van vloeibare kristallen om licht te moduleren , die wordt geleverd door een actieve achtergrondverlichting in alle LCD-monitoren.

Vóór LCD domineerden CRT-monitoren de markt, en in het geval dat dit vóór uw tijd was, beschouw ze dan als die oude boxy-monitoren.

Aanvankelijk, toen ze voor het eerst werden geïntroduceerd, hadden CRT-monitoren enkele voordelen ten opzichte van hun LCD-tegenhangers, zoals een hogere reactiesnelheid en betere prestaties. Het duurde echter niet lang voordat de nieuwe technologie haar inhaalslag maakte. LCD-schermen waren dunner, lichter, beter en moderner, en dat zijn ze nu de dominante weergavetechnologie als het gaat om monitoren . Evenzo overschaduwden ze ook plasma op de tv-markt.

CRT-monitor

Nu komen we bij een belangrijk acroniem, TFT . Dit is een afkorting voor dunnefilmtransistor , en zonder al te diep in te gaan op technobabbel, laten we zeggen dat TFT een type LCD-technologie is die gebruikmaakt van een actieve matrix van dunne-filmtransistors die over het algemeen de beeldkwaliteit van een LCD-scherm verbeteren.

TFT LCD-schermen bestaan ​​al jaren en het is vrijwel zeker dat uw monitor, tv en telefoon allemaal een soort TFT LCD-scherm gebruiken. Maar welke soorten TFT LCD-schermen zijn er precies? Welnu, dat brengt ons bij ons volgende punt.

Wat is een IPS-scherm?

Ips versus Led

IPS staat voor in-plane schakeling , en zijn een van de meest wijdverbreide TFT LCD-schermtechnologieën die je vandaag zult tegenkomen. Daarnaast kom je ook TN (twisted nematic) en VA (verticale uitlijningspanelen) tegen.

Wat betreft het IPS-paneel zelf, het is ontwikkeld om de tekortkomingen te bestrijden die vaak aanwezig waren in andere paneeltypes, zoals slechte kijkhoeken en beperkte kleurweergave. Als gevolg hiervan bieden de meeste IPS-panelen tegenwoordig aanzienlijk bredere kijkhoeken in vergelijking met hun TN- en VA-tegenhangers, om nog maar te zwijgen van het feit dat ze de meest levensechte en levendige kleuren kunnen bieden van deze drie dominante paneeltechnologieën.

Maar natuurlijk zijn IPS-panelen niet perfect - dat zijn ze meestal wel de duurste van de drie zijn ze niet zo snel en responsief als TN-panelen, en ze kunnen ook niet het soort contrast bieden dat een VA-paneel kan bieden. Als u geïnteresseerd bent, kunt u een meer grondige vergelijking van IPS-, TN- en VA-panelen lezen hier .

Wat is led?

Ips Led-monitor

Nu komen we bij LED, dat is iets heel anders. Het is een acroniem voor lichtgevende diode , en het is geen paneeltechnologie. In plaats daarvan is het, zoals de naam doet vermoeden, een soort achtergrondverlichting . Zoals we eerder hebben vermeld, hebben alle LCD's een actieve achtergrondverlichting nodig, en LED is tegenwoordig de meest populaire achtergrondverlichtingstechnologie .

Er zijn twee soorten LED-achtergrondverlichting als we het hebben over LCD-schermen: edge-lit LED's en direct verlichte LED's.

LED's met randverlichting zijn rond de randen van het scherm geplaatst. Beeldschermen die deze technologie gebruiken, zijn energiezuiniger en behoren tot de dunste LCD's die er zijn, wat ze veel esthetische aantrekkingskracht geeft. Ze zijn echter misschien niet zo helder als sommige schermen die een direct verlichte LED-achtergrondverlichting gebruiken, en ze kunnen ook problemen hebben met de uniformiteit van de achtergrondverlichting en nevenbeelden.

Direct verlichte LED's worden achter het scherm geplaatst, wat resulteert in een betere uniformiteit van de achtergrondverlichting en een hogere algehele helderheid. Het nadeel is dat het contrast niet zo groot is, behalve dat het wat omvangrijker is, hoewel dit kan worden verzacht met behulp van lokaal dimmen.

Displays die gebruik maken van lokaal dimmen worden gewoonlijk full-array displays genoemd, en hoewel de LED's nog steeds zijn geplaatst, net als in een gewoon direct verlicht LED-display, zijn ze gegroepeerd in blokken die onafhankelijk kunnen worden in- of uitgeschakeld, waardoor bepaalde delen van het scherm kunnen worden donkerder dan andere.

Dat gezegd hebbende, IPS en LED zijn niet iets dat kan worden vergeleken, maar als u op zoek bent naar vergelijkingen van IPS- en LED-schermen, is de kans groot dat u in plaats daarvan aan OLED denkt.

Dell-monitor

U BENT , kort voor organische lichtemitterende diode , is een geheel nieuwe weergavetechnologie , dus het heeft niets te maken met LCD-panelen of LCD-achtergrondverlichting. Eigenlijk heeft het helemaal niets met achtergrondverlichting te maken!

Namelijk, terwijl LCD's een actieve achtergrondverlichting gebruiken, heeft een OLED-scherm geen achtergrondverlichting - in plaats daarvan werkt elke pixel als zijn eigen lichtbron, gaat aan om kleur weer te geven en gaat uit om zwart weer te geven. Dat gezegd hebbende, zou het vanaf het begin duidelijk moeten zijn dat OLED-schermen energiezuiniger zijn en een uitstekend contrast kunnen bieden. Maar dat is niet alles.

in waarheid, OLED-schermen zijn in vrijwel alle opzichten beter dan lcd's : kleurnauwkeurigheid, verversingsfrequenties, responstijden — noem maar op.

OLED's hebben echter twee zeer problematische tekortkomingen, namelijk beeldretentie en prijsstelling.

Voor zover beeldbehoud (of burn-in, zoals het ook vaak wordt genoemd) betreft, is dit een probleem dat optreedt wanneer sommige pixels na verloop van tijd zwakker worden. Als een OLED gedurende lange perioden statische beelden weergeeft (wat waarschijnlijk het geval is bij gebruik op een desktop), zullen de actieve pixels hun maximale helderheidscapaciteit veel sneller verliezen dan de pixels die niet zo veel worden gebruikt, wat resulteert in een ongelijkmatige helderheid over de hele scherm.

Wat betreft de prijsstelling, die is vrij eenvoudig: de OLED-productietechnologie is niet zo ontwikkeld als die van LCD, en OLED-panelen zijn daardoor aanzienlijk duurder. Het aanbod van OLED-monitoren is relatief laag, en als je een gemiddelde gamer of pc-gebruiker bent, zou je geen reden hebben om er duizenden dollars aan uit te geven .

Het laatste woord

Led versus Ips

Met al het bovenstaande in gedachten, is het duidelijk dat IPS en LED niet iets zijn dat je kunt vergelijken - de eerste is een soort LCD-paneel, terwijl de laatste een soort LCD-achtergrondverlichting is (in deze context welteverstaan).

Als je aan OLED dacht, is dat een ander verhaal. Zoals we hierboven hebben vermeld, hebben OLED's veel voordelen, niet alleen ten opzichte van IPS LCD, maar ook ten opzichte van LCD in het algemeen. We zijn echter van mening dat het geen zin heeft om hun voor- en nadelen te bespreken totdat ze toegankelijker worden voor de gemiddelde consument - en als u daarop wacht, houd dan uw adem niet in.

Op dit moment zullen OLED-monitoren vooral professionals aanspreken (kunstenaars, ontwerpers, fotografen, enz.) Die de beste kleurnauwkeurigheid willen die ze kunnen krijgen en zich een van deze extreem dure monitoren kunnen veroorloven.

Dat gezegd hebbende, als u op zoek bent naar een nieuwe monitor, we zien LCD als de enige redelijke keuze in 2022 . Met hun uitstekende kleuren en brede kijkhoeken zijn IPS-panelen redelijk goed voor gaming als je voorrang geeft aan beelden boven prestaties, en ze zijn de beste keuze voor professionals die een hoge kleurnauwkeurigheid nodig hebben.

Maar zoals we eerder hebben vermeld, is IPS niet zonder zijn eigen nadelen, dus hier is onze selectie van de zeer beste gaming-monitoren van 2022 , voor het geval u ook enkele goede TN- en VA-opties wilt bekijken.

Deze vind je misschien ook leuk