De beste RTX 2080 Ti grafische kaarten (2022 beoordelingen)

De NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti is momenteel de ultieme GPU. Maar welke is het beste voor jou? Dit zijn nu de beste RTX 2080 Ti grafische kaarten.

DoorSamuel Stewart 4 januari 2022

de krachtigste consumenten-GPU die momenteel beschikbaar is; daar valt niet over te discussiëren. Het presteert ruim beter dan de RTX 2080 Super en is bijna net zo krachtig als de aanzienlijk duurdere Titan RTX als het gaat om gaming.

Maar natuurlijk is de RTX 2080 Ti zelf een behoorlijk waardevol stuk hardware. De adviesprijs op de Founder's Edition is een flinke $ 1200, en onnodig te zeggen; je kan krijgen een hele game-pc voor dat soort geld of zelfs minder .

Aan de andere kant, als je de allerbeste prestaties wilt die je kunt krijgen in 4K met ray-tracing ingeschakeld, dan is de kans groot dat je bereid bent zoveel jus uit te geven aan alleen een grafische kaart.

Maar welk model moet je aanschaffen?

In deze koopgids vermelden we: de beste RTX 2080 Ti-modellen beschikbaar voor 2022 .

Vorig

 • Goede algemene prestaties
 • Efficiënte koeling
Zie prijs

EVGA RTX 2080 Ti FTW3 Ultra Hybrid

 • Extra hoofdruimte bij overklokken
 • Lage temperaturen en geluidsproductie
Zie prijs Volgende

InhoudsopgaveTonen

Koeling: drievoudige ventilator
Boostklok: 1665 MHz
Aansluitingen: 2x DP, 2x HDMI, 1x USB-C

Zie prijs

De voors:

 • Goed optreden
 • Stille en efficiënte koeling
 • Iets goedkoper dan de concurrentie op dit moment

De nadelen:

 • Zeer gedateerd ontwerp

Voor de eerste vermelding op de lijst hebben we een bekende grafische kaart afkomstig van Asus, en deze behoort tot hun beroemde merk Republic of Gamers: de RoG Strix RTX 2080 Ti .

Asus RoG Strix-kaarten zijn over het algemeen betrouwbaar en goed uitgebalanceerd, dus de RTX 2080 Ti is geen uitzondering. De kaart heeft een goed overklokpotentieel, de fans zijn redelijk stil en de temperaturen worden nooit te hoog, zelfs niet onder zware belasting. Dat gezegd hebbende, overtreft het de Founder's Edition-versie van de kaart in elk van die opzichten, omdat het hogere kloksnelheden kan halen zonder luider of heter te worden dan het referentiemodel.

Maar als we koeler zeggen, bedoelen we strikt de temperatuur. Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt, gebruikt Asus nog steeds hetzelfde lijkwade-ontwerp dat ze in 2016 in oudere Nvidia Pascal- en AMD Polaris-GPU's hebben gebruikt. Dat gezegd hebbende, de eenvoudige grijze lijkwade en de standaard RGB-verlichting zijn behoorlijk teleurstellend in 2022, vooral voor een vlaggenschip-GPU zoals deze.

Aan het eind van de dag biedt de RoG Strix RTX 2080 Ti het soort prestaties dat je zou verwachten van deze fantastische GPU, maar we zijn van mening dat het een paar punten verliest vanwege het gedateerde exterieurontwerp. De kans is groot dat als u meer dan $ 1200 aan een grafische kaart uitgeeft, u er een wilt die er beter uitziet.

En aangezien er andere RTX 2080 Ti-modellen zijn die vergelijkbare (zo niet betere) prestaties bieden, terwijl ze ook veel aantrekkelijker zijn voor het oog, zouden we zeggen dat we alleen met de Asus RoG Strix RTX 2080 Ti gaan als je dat echt niet doet. Maak je niet druk om het ontwerp en wil wat geld besparen, aangezien dit specifieke model tegenwoordig meestal iets minder kost dan de concurrentie.

Koeling: drievoudige ventilator
Boostklok: 1755 MHz
Aansluitingen: 3x DP, 1x HDMI, 1x USB-C

Zie prijs

De voors:

 • Strak en modern design
 • Geweldige RGB-verlichting

De nadelen:

 • Wordt heet onder belasting

Als we zouden zeggen dat MSI geweldig werk heeft geleverd met de huidige generatie grafische kaarten, zouden we niet de enigen zijn. Dus, wat is er zo goed aan de ?

Nou, ten eerste doen drievoudige Torx 3.0-fans goed werk om de kaart koel te houden zonder te luid te zijn. De kaart is stiller dan de Asus RoG Strix RTX 2080 Ti, hoewel hij de neiging heeft om een ​​stuk heter te worden, dus het is een stap vooruit en een stap terug op de koelafdeling.

Als het op overklokken aankomt, heeft deze kaart een hogere fabrieksklok, maar er is ongeveer net zoveel overklokruimte als bij de Strix-variant. Aangezien de Asus-kaart echter een iets betere (en iets luidere) koeling heeft, verslaat hij de MSI-versie in dit opzicht, al was het maar door een gespleten haar.

Een gebied waar MSI de leiding heeft, is echter precies waar de Asus-kaart achterblijft - het ontwerp. MSI grafische kaarten werden vroeger gekenmerkt door opzichtige omhulsels en te veel rood, maar gelukkig is het bedrijf overgestapt op een meer neutraal zwart-grijs omhulselontwerp en de kleuren overgelaten aan de RGB-verlichting. Onnodig te zeggen dat dit zorgt voor een meer neutraal en flexibel ontwerp dat bij bijna elke build past.

Dat gezegd hebbende, staan ​​de MSI- en Asus-versies van de RTX 2080 Ti ongeveer op gelijke voet. De Asus-variant is wat goedkoper, en de klok kan door iets efficiëntere koeling wat verder geduwd worden, maar de MSI-variant loopt stiller en ziet er veel beter uit, compleet met mooier en uitgebreider RGB.

Koeling: drievoudige ventilator
Boostklok: 1755 MHz
Aansluitingen: 3x DP, 1x HDMI, 1x USB-C

Zie prijs

De voors:

 • Goede allround prestaties
 • Doorschijnende omhulling ziet er geweldig uit met RGB

De nadelen:

 • Stevig prijskaartje

Vervolgens hebben we een model van EVGA, en het is een van de meest imposante RTX 2080 Ti-modellen die er zijn - de .

Eén blik op deze grafische kaart en zijn enorme aluminium koellichaam, en je kunt meteen zien dat EVGA geen grapje maakt. Hoewel niet significant dikker dan een van de twee vorige modellen, maakt het ontwerp met 2,75-slots deze kaart zeker omvangrijker dan zijn MSI- en Asus-tegenhangers.

Maar heeft het invloed op de prestaties? Welnu, de kaart kan kloksnelheden bereiken die net zo hoog zijn als die van het Asus-model, de geluidsniveaus zijn vrijwel hetzelfde, net als de inactieve en laadtemperaturen. Dat gezegd hebbende, de twee kaarten zijn ongeveer gelijk als het gaat om prestaties.

Aan de andere kant, een gebied waar EVGA de overhand heeft, is opnieuw het ontwerp. Hoewel we geen grote fans zijn van de doorschijnende omhulsels van EVGA in goedkopere modellen, werkt de combo uitzonderlijk goed als we het hebben over een kaart zoals deze die ook RGB-verlichting heeft. We hebben echter het gevoel dat het er nog beter uit zou hebben gezien zonder het EVGA-logo op de fans, maar nogmaals, dat is allemaal subjectief.

Een groot nadeel van de EVGA RTX 2080 Ti FTW3 Ultra is dat hij vrij duur is, aangezien de standaardprijs op de officiële website $ 1500 is – een hoge prijs die nauwelijks gerechtvaardigd is gezien de prestaties.

Koeling: Hybride
Boostklok: 1755 MHz
Aansluitingen: 3x DP, 1x HDMI, 1x USB-C

Zie prijs

De voors:

 • Goed overklokpotentieel
 • Lage temperaturen en lawaai

De nadelen:

 • Duur
 • Pomp kan luid worden

Vervolgens hebben we een ander model van EVGA, en het komt ook uit de FTW3 Ultra-serie, maar met één belangrijk verschil: dit bepaalde RTX 2080 Ti wordt geleverd met hybride koeling .

Dus, wat is deze hybride koeler precies? Nou, zoals je misschien al geraden had, is het een combinatie van vloeistof- en luchtkoeling. De pomp wordt direct op de GPU geplaatst en is verbonden met een enkele in het behuizing gemonteerde radiator en ventilator, terwijl er ook een extra ventilator en koellichaam op de kaart zelf zijn gemonteerd die de VRAM en de rest van de kaart koelt.

Maar hoe efficiënt is dit? Wat de prestaties betreft, zorgt de hybride koeler ervoor dat de GPU iets hogere kloksnelheden bereikt bij overklokken, maar de daadwerkelijke prestatieverbetering in de game is niet veel beter dan een overgeklokt luchtgekoeld model. Deze hybride koeler helpt de kaart echter bij merkbaar lagere temperaturen te werken, en hij is ook stiller, wat een groot pluspunt is, hoewel de pomp soms behoorlijk luid kan worden.

Gezien het feit dat deze kaart ongeveer net zoveel kost als de luchtgekoelde FTW3 Ultra (tenminste als er geen kortingen of prijsverlagingen zijn), is deze hybride koeler misschien de moeite waard met de RTX 2080 Ti, omdat het niet alleen de kaart hogere kloksnelheden haalt, maar dit ook mogelijk maakt met behoud van lagere temperaturen en minder ruis.

Koeling: ventilator
Boostklok: 1545 MHz
Aansluitingen: 3x DP, 1x HDMI, 1x USB-C

Zie prijs

De voors:

 • Goede blower koeler
 • Goede prestatie
 • Geweldig voor krappe opstellingen

De nadelen:

 • Draait behoorlijk heet en luid onder zware belasting
 • niet achterplaat

En voor de laatste inzending hebben we iets anders. De laatste kaart komt van PNY, en het is hun met blazer uitgerust

Een door een ventilator gekoelde grafische kaart ziet er zeker gestroomlijnd uit met hun gesloten koellichamen, maar ze zijn lang niet zo populair als kaarten met openluchtkoelers. Waarom? Het antwoord is simpel: koeling in de open lucht werkt veel beter voor ruime computerkasten. Blowers kunnen behoorlijk luid zijn en hun beperkte luchtstroom remt ook hun algehele koelefficiëntie, wat leidt tot lagere kloksnelheden en minder overklokpotentieel.

Maar natuurlijk zijn blowers niet helemaal zonder verdienste. Ze zijn geweldig voor kleinere, krappe behuizingen die over het algemeen last hebben van een beperkte luchtstroom, dus als je een compacte high-end gaming-pc wilt bouwen, dan is dit de RTX 2080 Ti die je in de gaten moet houden.

Als dat niet het geval is, is er weinig reden om voor dit model te gaan in plaats van een van de hierboven genoemde. Het is niet zo snel, het wordt heter en luider, en PNY heeft geen achterplaat voor dit model meegeleverd, wat tegenwoordig als een grote tekortkoming op de esthetische afdeling voelt, wanneer zelfs goedkope grafische kaarten vaak worden geleverd met metalen achterplaten. .

Hoe u de juiste kaart kiest voor uw behoeften

Nu zijn er een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij het winkelen voor een nieuwe GPU, d.w.z. als u probeert te kiezen tussen verschillende varianten van één specifieke GPU. Dus, hier zijn de belangrijkste factoren om in gedachten te houden!

Maat

GTX 1660 Super Grafische Kaart Grootte

Als u er zeker van wilt zijn dat een grafische kaart in uw behuizing past, zijn de twee belangrijkste afmetingen om rekening mee te houden: lengte en de breedte van de kaart.

Sommige grafische kaarten zijn langer, hetzij omdat ze een langere koeler/koellichaam hebben, hetzij omdat ze een langere PCB hebben. In beide gevallen moet u ervoor zorgen dat er voldoende ruimte is voor de kaart en dat deze niet wordt belemmerd door het HDD/SSD-rek.

Wat de breedte betreft, nemen kaarten met dikkere koellichamen of achterplaten vaak meer verticale sleuven in de behuizing in beslag, wat tot twee mogelijke problemen leidt:

 1. Ze kunnen sommige van de extra PCIe-slots van het moederbord blokkeren, waardoor u geen andere PCIe-uitbreidingskaarten in die slots kunt installeren.
 2. Ze bevinden zich mogelijk te dicht bij de onderkant van de behuizing, en zelfs als er voldoende ruimte is om de kaart te passen, kan een te dicht bij de onderkant of onderkant gemonteerde voeding de luchtstroom belemmeren en dus leiden tot hogere temperaturen en meer ruis.

Zoals je zou moeten kunnen zien, zijn alle RTX 2080 Ti-modellen die hier worden vermeld vrij groot, dus het zou zeker een goed idee zijn om de afmetingen van de kaart die je wilt kopen en de afmetingen van je hoesje te controleren, gewoon om er zeker van te zijn de veilige kant.

Koeling

GTX 1660 Super Grafische Kaart Koeling

Net als elk ander onderdeel dat overmatige hoeveelheden warmte genereert, hebben grafische kaarten actieve koeling nodig. Zoals je uit het artikel kunt zien, zijn er de drie belangrijkste soorten koeling die moderne GPU's gebruiken:

 1. Open lucht
 2. blazer
 3. Vloeistof

Open lucht koelers zijn de meest voorkomende, en de meeste grafische kaarten die momenteel in dit artikel worden vermeld, gebruiken ze. Voor het grootste deel zijn openluchtkoelers de beste oplossing voor de meeste gaming-pc's, omdat ze een betere algehele warmteafvoer hebben en meer kunnen profiteren van casefans . Deze koelers kunnen van één tot drie ventilatoren hebben, maar in het geval van high-end kaarten zoals de RTX 2080 Ti, worden ze meestal met drie geleverd.

Wat betreft blazers , we hebben gezegd dat ze een gesloten koellichaam hebben en een enkele ventilator die de hete lucht uit de achterkant van de kaart blaast, rechtstreeks uit de behuizing. Dit voorkomt warmteontwikkeling in de behuizing, waardoor de blower goed geschikt is voor kleine behuizingen met een beperkte luchtstroom of voor multi-GPU-rigs met meerdere grafische kaarten die dicht bij elkaar zijn geplaatst.

Tenslotte, vloeistofkoeling is verreweg het meest efficiënt, waardoor het ideaal is voor overklokken. Ze zijn echter aanzienlijk duurder dan openlucht- en blower-koelers, dus ze zijn een nicheproduct dat voornamelijk is bedoeld voor pc-enthousiastelingen met hoogwaardige grafische kaarten.

Indien uitgerust met een vloeistofkoeler, zal een kaart op aanzienlijk lagere temperaturen werken, wat uiteraard meer ruimte voor overklokken mogelijk maakt. Ze zijn echter niet per se stiller dan koelers in de open lucht, omdat ze nog steeds een actieve pomp nodig hebben om de vloeistof van het blok naar de op de behuizing gemonteerde radiatoren te sturen, die vervolgens worden gekoeld door ventilatoren.

Bovendien zijn vloeistofgekoelde grafische kaarten niet zo gemakkelijk te koop, dus als u een vloeistofgekoeld model wilt, kunt u het beste de grafische kaart (of alleen de koeler) rechtstreeks van de OEM krijgen. Zoals eerder vermeld, zal vloeistofkoeling echter vooral liefhebbers aanspreken, dus ze zijn misschien niet het geld of de moeite waard als je nieuw bent in het hele ding.

overklokken

GTX 1650 Super overklokken

Nu we het over koeling hebben gehad, moeten we een paar woorden zeggen over overklokken. Voor het geval u er niet bekend mee bent, is overklokken het duwen van de kloksnelheid van een GPU boven de standaard kloksnelheid die door de fabrikant is ingesteld.

Nu is de RTX 2080 Ti een ongelooflijk krachtige GPU, dus hoeveel extra prestaties kun je eruit persen door te overklokken?

Over het algemeen kan een overgeklokte GPU je ongeveer 5-15% meer frames per seconde opleveren in vergelijking met een kaart met referentie-instellingen, maar dit zal onvermijdelijk van game tot game verschillen.

Hoewel dit meestal een relatief kleine boost is als het gaat om budget- en mid-range GPU's, gezien de immense grafische verwerkingskracht van het beest dat de RTX 2080 Ti is, zou de hierboven genoemde 5-15% zich kunnen vertalen in een aanzienlijke prestatieverbetering, zelfs in veeleisendere AAA-games.

Nogmaals, over het algemeen zou een overgeklokte RTX 2080 Ti je ongeveer tot 10 extra FPS in 4K en tot 15 extra FPS in 1440p moeten opleveren als we het hebben over veeleisende AAA-games. Houd er rekening mee dat u een krachtige processor als je een wilt vermijden knelpunt .

Uiteindelijk kunnen alle hier genoemde kaarten min of meer dezelfde soort overklokprestaties bieden, hoewel sommige stiller en bij lagere temperaturen zullen werken dan andere.

esthetiek

GTX 1660 Super Grafische Kaart Esthetiek

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat we in het artikel veel over het kaartontwerp hebben gesproken. En ja hoor, esthetiek is belangrijker dan ooit, met de stijgende populariteit van doorschijnende behuizingen en RGB-verlichting. Als gevolg hiervan doen de OEM's meer dan ooit hun best om hun kaarten visueel aantrekkelijk te maken, zowel daardoor als omdat een beter uitziende kaart zorgt voor een beter verkoopbaar product.

Dus, als u een doorschijnende behuizing koopt of een open installatie bouwt en u wilt er zeker van zijn dat uw installatie er goed uitziet, waar moet u dan rekening mee houden als het gaat om het ontwerp van uw toekomstige grafische kaart?

Ten eerste en het meest opvallend hebben we: kleur . Slechts een paar jaar geleden hadden veel grafische kaarten specifieke kleuraccenten die dienden als een soort handtekening van een fabrikant. Zo had Gigabyte oranje, Zotac geel en MSI rood, al verschilde het design van serie tot serie.

De meeste OEM's zijn echter afgestapt van deze ontwerpbenadering, en wel om twee redenen: samenhang en RGB-verlichting .

Natuurlijk, om er esthetisch aantrekkelijk uit te zien, moet een build een consistent kleurenschema hebben, en door hun lijkwaden en achterplaten een specifieke kleur te geven, maakten OEM's het moeilijker voor hun kaarten om op te gaan in verschillende opstellingen. Nu hebben kaarten voornamelijk zwarte omhulsels met subtielere grijze of witte highlights, wat ze veel neutraler maakt.

Dan is er de RGB-verlichting, die op vrijwel elk front gewoon een betere oplossing is als je wat kleur aan je opstelling wilt toevoegen. Het is flexibel en stelt je in staat om gemakkelijk het kleurenschema voor verschillende componenten vast te stellen en te veranderen wanneer je maar wilt, om nog maar te zwijgen van het feit dat het goedkoper is dan ooit en nu vrij alledaags is, zelfs onder de meer betaalbare grafische kaarten.

GTX 1660 Super grafische kaart achterplaat

Eindelijk is er de achterplaat . Net als RGB vinden backplates langzaam hun weg naar de lagere prijsklassen, en in 2022 is het niet ongebruikelijk om ze zelfs in goedkope grafische kaarten zoals de GTX 1650 Super te vinden.

De meesten zijn het erover eens dat achterplaten er geweldig uitzien, maar waarvoor dienen ze?

Welnu, het belangrijkste doel van een achterplaat is precies dat - ze zien er cool uit . Praktisch gezien beschermen ze echter wel de print, waardoor deze niet buigt, en ze maken het ook makkelijker om het stof van de achterkant van de kaart te verwijderen, wat altijd handig is.

Iets wat een achterplaat doet niet wel helpen bij de koeling. Ondanks wat sommige OEM's beweren, hebben tests aangetoond dat het hebben van een metalen achterplaat helemaal niet helpt bij de warmteafvoer, dus grafische kaarten met achterplaten zullen geen hogere kloksnelheden halen of koeler werken dan hun tegenhangers zonder achterplaat.

Connectoren

GTX 1660 Super grafische kaartconnectoren

Iets dat van model tot model verschilt, is het aantal en type connectoren waarmee de kaart wordt geleverd, dus welke connectoren zijn er en welke moet u prioriteit geven?

In 2022 worden de nieuwste grafische kaarten geleverd met twee primaire connectoren: DisplayPort 1.4 en HDMI 2.0b . En hoe verhouden deze twee zich tot elkaar?

Welnu, in deze context zijn de twee belangrijkste dingen om in gedachten te houden de: resoluties en de verversingsfrequenties .

HDMI 2.0 ondersteunt 4K bij 60 Hz en 1080p bij 120 Hz. Ondertussen ondersteunt DisplayPort 1.4 8K bij 60 Hz, 4K bij 120 Hz en 1080p bij 240 Hz. Beide connectoren ondersteunen HDR en beide kunnen audio overdragen. Hoewel als het gaat om adaptieve synchronisatie, HDMI alleen AMD FreeSync ondersteunt, terwijl DisplayPort zowel AMD FreeSync als Nvidia G-Sync ondersteunt.

Dat gezegd hebbende, aangezien de RTX 2080 Ti in de meeste games zelfs in 4K gemakkelijk framerates van meer dan 60 FPS kan halen, zou je DisplayPort waarschijnlijk als je hoofdconnector moeten gebruiken. Bovendien, als u denkt aan een opstelling met drie monitoren, moet u in dat geval ook DisplayPort gebruiken.

Aan de andere kant, als u een 60 Hz-scherm gebruikt dat toch niet meer dan 60 FPS kan weergeven, kunt u ook HDMI gebruiken, omdat er geen verschil zou zijn tussen deze twee interfaces die met het blote oog zichtbaar zouden zijn.

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat uw monitor dezelfde versie van DisplayPort/HDMI gebruikt als de grafische kaart! Zowel HDMI als DisplayPort zijn achterwaarts compatibel, maar als de grafische kaart is uitgerust met DisplayPort 1.4 en HDMI 2.0, maar uw monitor een oudere versie van deze technologieën gebruikt, zoals DisplayPort 1.2 of HDMI 1.4, loopt u mogelijk bepaalde kenmerken mis, of u te maken zou hebben met een mogelijk problematische limiet voor resolutie/verversingsfrequentie.

Conclusie

RTX 2080 Ti

Welke van deze RTX 2080 Ti-modellen zouden we uiteindelijk kiezen?

Nou, zoals eerder vermeld, ze hebben allemaal hun verdiensten, maar als we er een zouden moeten kiezen, zou het de Toegegeven, het ontwerp heeft dringend een opfrisbeurt nodig, maar de kaart is geweldig in alle andere afdelingen, omdat hij een goede balans biedt tussen prestaties, temperatuur, geluidsproductie en prijsstelling.

Ondertussen is de EVGA RTX 2080 Ti FTW3 Ultra zou een goede keuze zijn als je extra prestaties uit de RTX 2080 Ti wilt persen, maar de hoge temperatuur en ruis wilt vermijden die je normaal zou krijgen bij het overklokken van een luchtgekoelde variant.

Maar dat is slechts onze keuze! Elk van de hier vermelde grafische kaarten zou goede opties zijn, aangezien u hun mogelijkheden in gedachten houdt, evenals uw eigen vereisten en budgetbeperkingen.

Deze vind je misschien ook leuk